maanantai 12. joulukuuta 2016

Juppiveroa odotellessa

Tässä on pimeän syksyn kuluessa ollut mukavasti aikaa narskutella hampaitaan kaavaillun moottoripyöräveron takia. Olen omistanut moottoripyöräni nyt kokonaisen puoli vuotta, josta olen ajanut kaksi kuukautta. Timo Soinin mukaan olen siirtynyt kertaheitolla parempiosaiseen ns. juppiskootterikansaan jonka hyvinvoinnista heitä tulee viipymättä rangaista.  Vähän kyllä jännittää että koska tämä Soinin lupaama vauraus ja parempiosaisuus alkaa näkyä käytännössä. Olen suositellut moottoripyörän ostamista pienituloisille sairaanhoitajakollegoilleni.  Sillä tavoin hyvätuloiseen kansanosaan siirtyminen onnistuu huomattavasti helpommin kuin esimerkiksi perinteisten palkkaneuvottelujen kautta.

Olen koittanut elää suhteellisen ekologisesti. Tunnen lievää häpeää lentomatkustamisestani ja olen erittäin tietoinen siitä, että kun tammikuussa makaan Intian kuumilla hiekoilla olen tuhonnut ympäristöä saavuttaakseni tämän joutilaisuudessaan täysin tuottamattoman olotilan. Lohduttaudun sillä että minulla ei ole autoa ja kierrätän aina kun voin. Saattaa olla että yhden hengen talouteni jätelajittelu ei vielä koko maailmaa pelasta, mutta voin kuitenkin nukkua rauhassa. Olen jo vuosia rahoittanut Intialaisen slummikoulun toimintaa ja aion mennä kyseiselle koululle lapsia tervehtimään.

Moottoripyöräverossa harmittaa sen omistamisperusteisuus. Minut olisi kovin helppo taivutella ymmärtämään, että myös moottoripyöristä pitää maksaa käyttömaksua kuten autoista. Ja nimenomaan käyttökuukausien/päästöjen mukaan. Mutta että minua tultaisiin verottamaan vain siksi että omistan moottoripyörän? Tätä luksusveroa tai juppiskootteriveroa kuten perussuomalaisten termi kuuluu perustellaan sillä, että ihminen ei tarvitse moottoripyörää. Itselläni moottoripyörä korvaa auton. Moottoripyörän omistaminen tarkoittaa kohdallani siis sitä, että talvisin liikkennepäästöni ovat minimaalliset. Lähinnä hikeä. 

Tiedän monta muutakin asiaa mitä ilman ihminen voi elää. Tällainen luksushyödyke on esimerkiksi hevonen. Mihin nykyihminen tarvitsee hevosta? Sillä ei voi kulkea edes niitä työmatkoja. Ainakaan kovin usein. Ja hevosen merkitys ravintoketjussamme on käynyt kovin pieneksi. Täysikasvuinen kylmäverihevonen kuluttaa epäilemättä kohtuullisen määrän luonnonvaroja elämänsä aikana. Tuttavani kilpahevosen verotusarvo on takuulla huomattavasti suurempi kuin 90-lukuisen, elämää nähneen rautaheppani. Ehdotan siis luksusveroa hevosenomistajille. Samaan kategoriaan voinemme laittaa myös seurakoirat. Ihminen ei tarvitse koiraa. Uskokaa pois. Ei todellakaan tarvitse. Ehdotan että koiravero tulee palauttaa mitä pikimmin. Kissanomistajana jätän tämän nyt tähän.


Talouteni tuskin kaatuu mahdolliseen veroon. Esitän kuitenkin näin etukäteen pahoitteluni lähialueen ravintoloitsijoille, kahvilayrittäjille ja tapahtumajärjestäjille. Veron tullessa aion säästää sen vähentämällä palvelujen ostamista lähialueeni yrittäjiltä. Kampaajalaskussa en voi enää säästää. Tukka roikkuu jo valmiiksi silmillä.